VOORBEELDEN

SoAP, Maastricht

Na de opheffing van productiehuis Het Huis van Bourgondië, ontstond er een ernstige lacune in de talentontwikkeling in Maastricht. SoAP is een nieuwe stichting die op een coachende manier samenwerkt met theatertalenten die al enige jaren ervaring hebben in het werkveld. SoAP (“Sociaal & Artistiek Platform”) focust op de Euregio, waarbij Nederlands en Belgisch Limburg van groot belang zijn, maar kijkt ook over deze grenzen.

Default

Lees verder

Welcome to The Village & Podium Asteriks, Leeuwarden

In Leeuwarden ontstond de afgelopen jaren een aantal interessante nieuwe initiatieven op het gebied van popmuziek. Sjoerd Bootsma richtte Podium Asteriks op, waar talentontwikkeling hand in hand gaat met het ondersteunen van de regionale popscene. Daarnaast is hij betrokken bij succesvolle nieuwe festivals als Welcome to The Village en Explore the North.

Default

Lees verder

Het Huis, Utrecht

Het Huis is een ‘productiehuis nieuwe stijl’. Na de subsidiestop van het rijk op alle productiehuizen koos directeur Cobie de Vos voor een transformatie. Het Huis is er nog steeds voor de ontwikkeling van nieuw theatertalent, maar pakt dat nu anders aan. Zonder festival (Festival a/d Werf ging samen met Springdance op in Spring en is niet meer verbonden aan het productiehuis) engageert Het Huis zich met de ontwikkeling van de buurt waaraan het gevestigd is (de Amsterdamsestraatweg in Utrecht) en werkt het in partnership met de Gemeente Utrecht aan ontwikkeling van talent en de straat.

Default

Lees verder

Theaters Tilburg

De schouwburg en concertzaal in Tilburg vormen van oorsprong samen een klassiek instituut dat zich op dit moment heroriënteert in het verschuivende podiumkunstenlandschap. In zijn toekomstvisie 'podium van de stad' schetst directeur Rob van Steen voor de periode 2013-2016 een schouwburg die 'bedient, betrekt en bouwt'. Die woorden verwijzen naar de rol als aanbieder van podiumkunsten, maar ook als sociaal cement en als innovatieve culturele voorziening.

Default

Lees verder

Spuiforum, Den Haag

Het nieuw te bouwen theater en concertzaal Spuiforum in Den Haag wordt een podium voor muziek en dans en het nieuwe huis van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De vernieuwing moet komen van de publieke ruimte, samenwerkingen en de context waarbinnen de programmering wordt gepresenteerd. De kerngedachte van het Spuiforum is dat het een echt publiek domein wordt, waar mensen binnen kunnen lopen en gratis concerten kunnen bezoeken. De deuren moeten open. De wisselwerking met het Conservatorium is hierbij erg belangrijk.

Default

Lees verder

Asko Schönberg, Amsterdam

Asko Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, voert in verschillende bezettingen muziek uit de 20e en 21e eeuw uit; zowel de grondleggers als de jongste generatie componisten van nieuwe muziek. Asko Schönberg is het ensemble in residence van het Muziekgebouw aan het IJ. De afgelopen jaren heeft het ensemble een ferme omslag gemaakt in zijn manier van werken. Er wordt bijvoorbeeld veel meer samengewerkt met andere podiumkunstorganisaties buiten de eigen discipline. Samen met muziektheatergezelschap De Veenfabriek uit Leiden maakte Asko Schönberg de goed ontvangen voorstelling Hyllos.

Default

Lees verder

De Nederlanse Reisopera, Enschede

Bij De Nederlandse Reisopera moest het roer radicaal om na de bezuinigingen, waarbij het gezelschap ruim 60% van zijn subsidie kwijtraakte. De prioriteit blijft liggen bij kwaliteit, maar er moet scherper worden gekozen hoe de beperkte middelen worden ingezet. Directeur Nicolas Mansfield besloot om niet langer altijd dure zangers van buiten te halen, maar te investeren in (de opleiding van) jong talent.

Default

Lees verder

Pieter Tordoir

Pieter Tordoir, hoogleraar economische geografie en urban planning aan de UvA, laat zijn licht schijnen over ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling, keuzegedrag van burgers en vrijetijdsbesteding. Hij ziet cultuurorganisaties als voorzieningen en trekt een vergelijking met de retail-sector: veel winkels moeten de deuren sluiten, maar er blijven toch allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan, omdat mensen hun gedrag veranderen. De samenleving is enorm in beweging en de wijze waarop mensen gebruik maken van culturele en commerciële voorzieningen verandert sterk.

Default

Lees verder